LGS sınavına girecek öğrenciler ile sınav sürecinde iletişim nasıl olmalıdır?
LGS yani liselere geçiş sınava, öğrencilerin hayatlarında karşılaştıkları ve kaygı yaratan sınavlardan birtanesidir. Sınava az bir zaman kala, bu süreç sadece çocuğu değil ailenin tamamını etkileyen bir süreçtir. Bu sürecin verimli geçmesi, aile içinde iletişimin sağlıklı olması ile yakından ilgilidir. Bu yaş grubu öğrencilerde aynı zamanda bu dönem ergenlik dönemi özelliklerinin yoğun olarak görülmeye, hem zihinsel hem fiziksel değişikliklerin ortaya çıktığı dönem olarak ortaya çıkmaktadır. Bu süreç içerisinde, öğrencilerin hem davranışlarında hem de ruh hallerinde oldukça değişken olarak nitelendirdiğimiz değişiklikler ve davranış örüntüleri ortaya çıkmaktadır. Ebeveynlerin bu dönemde dikkat etmesi ve sınav başarısını artırmak için dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Peki bunlar nelerdir?
Sınav kaygısı
Her öğrencinin mutlaka kendi geleceği ile ilgili ortaya koyduğu bir okul ya da meslek grubu hedefi olmaktadır. Özellikle LGS sınav sürecinde ergenlik döneminin etkileşimiyle beraber, kimlik karmaşası, “ben ne istiyorum, kimim, nelerden hoşlanıyorum” gibi sorulara cevap bulması açısından oldukça karmaşık bir süreçtir. Öğrencinin sınavı kazanıp ailemi mutlu etmeliyim, onları gururlandırmalıyım gibi duygusal bir yük ile beraber çalışma temposunda zorlanmalar meydana gelmektedir. Sınav kaygısı hem zihinsel, hem fiziksel hem de davranışsal anlamda belirtiler ortaya çıkarmakta ve bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikler ve belirtiler öğrencinin sınavda başarıyı ortaya koyamamasına ve başarının düşmesine sebep olan ve öğrenciyi sınav öncesi ve sınav sırasında etkileyen oldukça önemli bir olgudur.
Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?
• Huzursuzluk ve mutsuzluk.
• Çalışmaya isteksizlik.
• Başarısızlık korkusu.
• Mide bulantısı ve kusma.
• Kalp çarpıntıları
• Terleme.
• Uykusuzluk ve iştahsızlık.
• Dikkat ve konsantrasyon sorunları.
LGS Hazırlık Süreci İçin Anne ve Babalara Neler Söylenebilir?
LGS hazırlık süreci öğrencilerle birlikte anne ve babaların da zorlandığı bir süreçtir. Bazen etkili olabileceğini düşündüğünüz sözler olumsuz etkiler yaratabilir. Veliler olarak öğrencinin yaşadığı süreci iyi bilmeli ve çocuğunuzu iyi tanımalısınız. Bu dönemdeki gerginliklerinin geçici olduğunu unutmamalı, iyi birer dinleyici olmalısınız. Anne ve babalar bu süreçte şu hususlara özellikle dikkat etmelidir:
1. Öncelikle birçok etkenle aynı anda mücadele eden öğrencinin yalnız olmadığını, desteğinizin onun arkasında olduğu hissetme ihtiyacının bu dönemde çok olduğu ortaya çıkmaktadır.
2. “Başaracaksın biliyorum, sana güveniyorum, heyecanlanacak bir şey yok.” gibi sözlerle desteklenmelidir.
3. Sınavın bir ölüm kalım durumu olmadığı anlaşılmalı ve çocuğa bu yönde konuşmalar yapılmalıdır.
4. Her sınavın bir fırsat olduğu bilinmeli, kaçan bir fırsatın başka fırsatlarla telafi edilebileceği unutulmamalıdır.
5. Sınava giderken sınava girecek çocuklarla aşırı bir vedalaşma eylemine kesinlikle girilmemelidir.
6. Çocukların sınav öncesi uyku saatleri değiştirilmemeli, sınav günü kahvaltısı ise standardın dışında hazırlanmamalıdır.
7. Sınava yönelik ‘sana güveniyorum, kesinlikle yapacaksın’ tarzı cümlelerden kaçınılmalıdır.
8. Kıyaslamalardan kaçınılmalı ve öğrencin kendini bu dönemde iyi hissetmesi sağlanmalıdır.
9. Huzurlu Bir Ortam Oluşturup, hayat akışında yapılan aktiviteler aynı tempoda devam edilmelidir.
10. Beklentilerinizi gerçekçi tutmalı ve motive edici sözler ile desteklenmelidir.
11. Sohbetiniz sadece sınav konusundan ibaret olmamalıdır.
12. “Bu Sınav Geleceğin” tarzı keskin ifadeler kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Tuğçe ÖZGÜRBÜZ ERTAŞ
Uzman Psikolog&Rehber Öğretmen